Konventionella skönhetsprodukter vs. Clean beauty – Vad är skillanden?

clean beauty

Vad innehåller egentligen de skönhets -och hygienprodukter du använder varje dag?

Jag var nog lite för märkesfixerad och lätt odödlig för några år sedan men faktum är att jag just nu känner för att kassera alla konventionella skönhetsprodukter i mitt inte alltid så välstädade badrumsskåp och come clean. I dubbel bemärkelse.

Jag älskar ju skönhet och hudvård och har jobbat i skönhetsbranschen sen Jesus gick i kortbyxor. Detta innebär i sin tur att jag testat sisådär 14 876 olika produkter sen jag hade mitt första riktiga jobb (kan ju ev. vara en förklaring till mina icke existerande matematikkunskaper till exempel *hahaha hmm*). På den tiden applicerade man ju i princip vad som helst på kroppen så länge det doftade gott eller hade en snygg förpackning. Innehållet var liksom mindre viktigt och inget jag reflekterade över direkt.

För ungefär tre år sedan läste jag sedan till Hudterapeut på Gildaskolan i Göteborg och där var det såklart mer fokus på innehåll och kemi än vad jag var van vid och man fick lite mer kött på benen när det kommer till ingredienser i hudvården, dess funktion och dess inverkan på oss (även om det kanske var liiite för mycket fokus på eteriska oljor och elektroner när jag tänker efter).

Anyhow. Här nånstans väcktes mitt intresse för skönhetsprodukters (och mats) innehåll och det intresset har peakat sista året och även om jag inte går all in så försöker jag tänka mer på vad saker och ting innehåller (inte bara vad de inte innehåller) och jag tycker att det borde vara en självklarhet med mer transparens från företagens sida här. Det är ju trots allt 2018 och det borde framgå tydligt vad en produkt innehåller så att kunden/konsumenten kan göra ett aktivt val utifrån det.

I skönhetsbranschen till exempel så läser man ofta att en produkt är ekologiskt men faktum är att det är fritt fram för en produkt som innehåller 1 % ekologiskt ursprung att marknadsföras som eko. Och bara för att någon av ingredienserna är ekologiskt odlad, behöver inte det betyda att den ingrediensen eller den produkten är bra för dig. Även ordet naturlig/natural är något företagen slänger sig med ofta men faktum är att det är helt oreglerat så vem som helst kan sätta den etiketten på sin produkt. Matbutikens juice är ett annat lurigt exempel. Innehåll: 10 % frukt och resten… Vadå? socker? Vatten?

Många konventionella skönhetsprodukter som vi använder dagligen; tvål, deo, schampo, smink, hudvård osv. Vad innehåller dom egentligen? Vet du? Jo, många innehåller faktiskt toxiner som kan vara påverka kroppen negativt och vara skadliga för vår hälsa på både kort och lång sikt. Vissa är till exempel cancerframkallande. Och på tal om det så hade jag en kund en gång som var halvt hysterisk över att hon läst att parabener (konserveringsmedel) var livsfarligt och hon ville absolut köpa en ansiktskräm utan. Att hon sedan luktade som om hon stått i 45 minuter i rökrumet på flygplatsen är en annan historia…

Så vad menas egentligen med Clean beauty nu då? Clean beauty, ren skönhet, syftar på att produkterna ska vara säkra och inte innehålla några ämnen som kan ha en negativ påverkan på kroppen och hälsan. Till skillnad från konventionell hudvård så väljer man bort meningslösa och potentiellt skadliga ingredienser och toxiner så som hormonstörande kemikalier och allergiframkallande ämnen. Ofarliga men meningslösa/billiga fyllnadsämnen som mineralolja bör inte heller finnas i dessa produkter. Låter ju som ett rätt så vettigt tänk, eller hur?!

Utöver hälsoaspekten så är det fina att dessa produkter ofta är minst lika effektiva (om inte effektivare) än “vanliga” då de aktiva ingredienserna sällan är problemet utan snarare de “underordande”. Vitaminer, syror och sheasmör är exempel på effektiva och naturliga ingredienser. Konserveringsmedel som parabener och PFAS-ämnen är exemepel på överflödiga, non-clean ingedienser.

Vad har ni för tankar om det ni precis läst? Skriv gärna en rad eller två och dela med er 🙂

Bästa hälsningar, Sofi ♥

Tagged , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

SOFILOSOPHY.SE