Torr hud, yttorrhet och utslag – Därför får man sämre hy på vintern och så får man bukt på den

Så, varför blir huden torr på vintern?

När huden känns torr och glåmig och yttorrheten ligger som en film på ansiktet vet man att rysskylan kommit till vårt kära Sverige. Att huden blir torrare på vintern beror på att luftfuktigheten sjunker, både inomhus såväl som utomhus. När du vistas i torr luft ångar fukten ut ur dina porer, vilket leder till att du i första hand blir yttorr, det vill säga din hudtyp kan fortfarande vara kombinerad eller fet, men ditt yttersta hudlager är torrt som snus. Det kan i sin tur orsaka både fnasig hud och finnar/akne eftersom att huden går bananas för att försöka återfukta sig och styra upp balansen i huden (en “normal” hud har till exempel en perfekt balans mellan fett och fukt. Grattis till mej förresten som fick just en sådan perfekt hud. Not.

Så skyddar du din hud mot kylan ♥

1. Välj en produkt som aktivt binder fukt

Lågmolekylära fuktbindare som till exempel glycerin går ner i huden och återfuktar torr hud på djupet, medan ingredienser med lite större molekyler, som hyaluronsyra, ger en skön fuktkänsla på hudytan genom att binda fukt i hudens yttersta lager och är att föredra om du har kombinerad eller fet hy som är yttorr på vintern.

Förslag på produkter: Pure cloud creamMegamist hyaluronic acid toner

2. Jobba lager på lager

Är det någon gång du ska ha ett extra välutrustat badrumsskåp är det på vintern. Exfoliera huden ett par gånger i veckan, och använd gärna en mask direkt efteråt. Investera även i ett bra serum och ha en facemist till hands under dagen. Sitter du framför en dator flera timmar är det dessutom ruskigt skönt att ha en mist tillhands (extra stilpoäng om du svänger vilt med håret samtidigt).

Förslag på produkter: Little miracle rosehip serum, Prime time facial polish

3. Skydda hudbarriären utomhus

Redan under 10 minusgrader börjar du riskera köldskador i huden. Skydda huden utomhus med en s.k barriärkräm, ett balm, som lägger sig som en skyddande barriär utanpå huden. Eller som hudvårdsgurun Annica på skincity brukar säga; tänk en dunjacka fast för huden. Helst en vattenfri sådan.

Förslag på produkter: Rose geranium face balm, Lip Balm fragrance free

4. Öka fuktnivån inomhus

Huden mår bäst vid en luftfuktighet på 35-45 procent. För att komma upp till en sådan luftfuktighet inomhus på vintern kan man ta till olika metoder. Ett tips är att skaffa en luftfuktare. Man kan även ställa ut skålar med vatten i hemmet och på jobbet. Testa att ställa en skål bredvid din dator, i fönstren och på sängbordet. Gröna växter hjälper också till att höja luftfuktigheten.

5. Ät skinfood

Se till att få i dej nyttiga fetter – gärna från fettkällor som fisk, avokado, nötter och olivolja och ät mycket grönt. Mörka blad och blastväxter som grönkål och spenat är rika på antioxidanter som skyddar hudcellerna och hjälper huden att hålla fukten. Ett annat hett tips är kokosoljan som passar i allt från smoothies till torra ben eller i stekpannan. Funkar även i kaffet om du vill skramla ihop några extra hipsterpoäng.

Tips på god och nyttig mat hittar du till exempel hos Cecilia Folkesson.

Pssst. Fler produkter för torr hud hittar du här.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

SOFILOSOPHY.SE